OOO i Sverige...

Hur klarar sig en OOO på…

…Lidingö i Stockholm?

I vår serie ”In the wOOOrld” så har turen låtit mattan landa i Lidingö som vårt tredje inlägg!

En av de första yogalärarna som hittade OOO i Sverige var Melinda BymanYogimel i Stockholm. Därför känns det extra kul att se hur mattan klarar sig hos henne!

Sverige, Stockholm, Lidingö,Hatha- och barnyoga, Yogimel & Melinda Byman
Lidingö - Ön ovanför Stockholm

Lidingö är en ö utanför Stockholm med broförbindelse, med ca 47 000 boende. Det finns mycket grönområden på Lidingö och det är nära till både skog och vatten från YogiMel. Lidingö kallas också för ”Hälsans ö” och satsar stort på hälsofrämjande aktiviteter. Det finns sköna grönområden, mysiga caféer, lekplatser, badplatser, utegym och mycket mer. Det finns fantastiska möjlighet till vardagsäventyr. I september varje år går Lidingöloppet, världens största terränglopp som arrangeras varje år sedan 1965 och ingår i ”En svensk klassiker”.

Lidingö

Lidingö, även Lidingön eller Lidingölandet, är en ö i södra Uppland i Stockholms inre skärgård. Den bildar tillsammans med några mindre ögrupper, däribland Fjäderholmarna och Storholmen, Lidingö kommun.

Etymologi

Olika tolkningar har framförts av betydelsen av namnet Lidingö och hur ön benämndes ursprungligen.

Det äldsta dokument man återfunnit där Lidingö omnämns i skrift är i ett testamente upprättat 1328 av stormannen Jedvard Filipsson, i meningen curiam in Lydhingø, motsvarande ”en Lidingö gård”. Vilken gård som avsågs angavs inte men enligt en teori kan det vara samma gård som anges i ett brev 1370 som ”curiam meam dictam vigby” det vill säga Vikby bo motsvarande Bo gård i nuvarande stadsdelen Bo, där Vik i namnet avser nuvarande Kyrkviken som på 1300-talet skar djupare in mot väster, med strandlinjen betydligt närmare platsen för nuvarande Bo gård, ursprungligen Vikby.

Namnforskaren Carl Ivar Ståhle (1913-1980) hävdade att ursprunget till förledet Lydh var Ludd, motsvarande den fornnordiska benämningen på vass och att den inre delen av Kyrkviken, som innan en kyrka byggdes, benämndes Ludh(a)vik– den vassrika havsviken. Kopplingar av förledet Lydh till ordet ledung och Vikingarnas ledungsflottor, som har förekommit i litteraturen, speciellt i samband med att Lidingö skulle välja stadsvapen 1926.

Namnet som det angavs 1328, Lydhingø, kan också ha samma ursprungsbetydelse som exempelvis gårdsnamnet Lydinge gods i Tuna socken nordost om Uppsala,

Förledet Lid- och efterledet -inge

Nuvarande stavningen Lidingö är en moderniserad form av det namn på ön som anges på den äldsta karta som återfunnits över Lidingö, framtagen av lantmätare Pedher Mehnlöös i november 1661, med stavningen Lijdingeöön. På en karta, ursprungligen upprättad 1696 och uppdaterad 1779 av Erland Ström anges namnet till Lidingeöhn, där man hållit fast vid efterledet -inge. Efterledet -inge i dessa båda stavningar är ett mycket vanligt efterled i gamla ortnamn i Mälardalen och avser folk som bodde eller kom från en viss plats. Förleden är ofta terrängbetecknande, varför lid i betydelsen ’backe’ eller ’kuperad terräng’ skulle kunna passa in. Utefter den kustlinje som vetter närmast mot Stockholm finns det ett fåtal dalgångar med backar som folk till fots i första hand var hänvisade till förr i tiden när de skulle ta sig in och upp på Lidingölandet. Etymologen Elof Hellquist (1864-1933) hävdade redan 1927 att den första delen Liding otvetydigt kommer av ordet lid, vilket betyder ’backe’ eller ’bergssluttning’.

Historia

Lidingös historia som boplats går tillbaka till vikingatiden och kan delas upp i ett antal tydliga tidsperioder. först kom forntiden från tidig järnålder fram till slutet av 1200-talet samtidigt med att Stockholm började utvecklas som stad.

Lidingö var ett bondesamhälle med många mindre gårdar från tidigt 1200-1300 som förvärvas av Bo Johnsson (Grip) under perioden 1376-1381. Hans markområde omfattande större delen av Lidingölandet. Lidingö tas över av Gustav Axelsson BanérDjursholms slott på slutet av 1400-talet. Johan Gabriel Banér d.y. sålde alla s.k. frälsehemman på Lidingö 1775 till förmögna Stockholmare.

Lidingö villastäder byggdes upp genom bolagsförvärv av mark med början 1906, som tidigare använts som jordbruksmark, och styckas upp. 1900-talets industrialisering gjorde sitt intåg på Lidingö med AGA (1910) som största företag. Efterkrigstidens koncentrerade bostadsområden med flerbostadshus byggdes upp från omkring 1950 fram till början av 1970-talet.

Natur

Den obebyggda delen av Lidingö består huvudsakligen av skog. Terrängen är relativt starkt kuperad med stora bergsryggar och mellanliggande bördigt slättland, som genom landhöjningen stigit ur havet, och idag på de mest låglänta områdena ligger endast några meter över havsnivå. På den östra delen av Lidingö finns Långängen-Elfviks naturreservat, ett område som sträcker sig från södra delen av Lidingö vid Kottlasjön via Ekholmsnäs över Hustegafjärden och vidare till Elfvikslandet. Området är rikt på rådjur, dovhjort och rödräv. En bäverfamilj finns i Kottlasjön med tydliga spår av strandnära trädfällning av lövskog, och grävling finns i området vid Stockby.

Den största höjden är det delvis konstgjorda berget vid Ekholmsnäsbacken, som når 70 meter över havsnivå.

Sjöar och vattendrag

Det finns fem mindre sjöar på ön, där Kottlasjön är den största:

Havet

Lidingö är den största ön närmast Stockholms stad i det inre av Stockholms skärgård med en areal på cirka 3050 ha. Ön omgärdas av vattenområdena Lilla Värtan, Halvkakssundet, Höggarnsfjärden, Askrikefjärden och Stora Värtan. Ön delas i norra och södra Lidingö av Kyrkviken och Hustegafjärden som i öster övergår i Höggarnsfjärden.

Ambassader på ön

På Lidingö finns följande länders ambassader (inkluderat konsulat): Albanien, Bahamas, Bolivia, El Salvador, Eritrea, Honduras, Iran, Kongo-Kinshasa , Nordkorea, Ukraina, Sudan, Vitryssland och Zimbabwe. Flera ambassader i Stockholm har sitt ambassadörsresidens på Lidingö, däribland Kanadas ambassadör som bor i Gustaf Daléns ursprungliga privata Villa Ekbacken.

OOOm du vill yoga.

Lidingö erbjuder flera alternativ till yoga.

Vi fastnade för en riktig pärla på Lidingö – Yogimel.

Yogimel erbjuder en brett utbud av yoga och events! Kan rekommendera att följa Melinda på hennes Facebook eller Instagram för att ta del av allt som sker.

Melinda är certifierad Hatha och barnyogalärare men har även supertrevliga event och avslappnande restorative yoga.

I hennes mysiga och hemtrevliga sfär känner du dig alltid välkommen att yoga. Du hittar henne på Jägarstigen 64 på Lidingö – mitt i ett bostadsområde. Studion är belägen i samband med deras bostad och det är lätt att hitta hit och få parkering.

Detta är Sverige!

Det kan vara kallt ute men hos Yogimel möts du av en skön värme.

På lektionerna är det bekvämt att sitta och ligga mjukt på en grym yogamatta!

Det är då OOO-yogamatta gör sig riktigt bra! Den har en skön stötdämpning och svikt. Den är tillräckligt tjock för ge dig en trevlig upplevelse mot golvet samtidigt som den är stabil nog att ligga still. Här gör OOO-yogamatta ett grymt jobb!

För dig som gillar events och hälsosam mat, så har även Yogimel flera supermysiga och trevliga tillfällen där samarbete sker med Anna på Yoga TrEat

Här erbjuds raw food med tillagat, groddat och syrat för att du ska få en så hälsosam måltid som möjligt. Menyn är vegansk och tillagad på ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Efter lunchen serveras fika i form av te och några olika trEats. Lunchen och efterrätten är fri från tillsatser, vitt socker, mjölk och gluten men fylld med näring, smak och färg.

Det skulle vara en höjdare att delta där – kanske blir det du som gör det!

MELINDA BYMAN – BIO:

Om Melinda

Redan som 15-åring började Melinda sin resa inom mindfulness och yoga. Gick en kurs i TM (Transcendental  Meditation) som 15-åring vilket ledde till att hon mediterade hängivet 2 gånger per dag à 20 minuter. Effekten var slående, känslan av att alla spänningar bara rann bort och ett lugn och nytt fokus spred sig. Redan som 16å-ring började hon yoga på egen hand (uppväxt med en mamma som praktiserade yoga) efter en yogabok från 70-talet. Meditation och yogan har sedan dess funnits där, men det var först för år 2012 som Melinda äntligen tog steget till att utbilda sig som yogalärare. Nu 600 utbildningstimmar i bagaget plus många olika workshops osv för att hela tiden förkovra sig djupare inom yogans värld.

Yoga ger både kraft, lugn och en inre styrka. Helt enkelt en livsstil för henne. Den ger henne också mer insikt om sig själv, blir snällare mot sig själv och därmed också mot sin omgivning. Den ger henne förmågan att förstå att hon inte är sina tankar utan det är hon själv som skapar sina tankar. Då yoga har hjälpt Melinda på många sätt brinner hon för att dela med sig av denna kunskap som också kan ses som ett verktyg att skapa balans i vardagen.

Melinda undervisar i Hatha yoga, Vinyasa, Restorative yoga, Yin yoga, Pranayama, barnyoga och familjeyoga. I börjar var det mycket mer dynamisk flödande vinyasa yoga men intresset för lugnare klasser ökar markant och efterfrågan är nu stor på lugna klasser såsom yin och restorative. Pranayama (andningsövningar) ligger varmt om hjärtat då det blir en djupare inre träning som leder till en djupare form av meditation.

KONTAKTA MELINDA

Melinda hittar du i hennes studio på Lidingö. Hon bor och har sina klasser på ön utanför Stockholm. Vänligen e-posta Melinda@YogiMel.se om du har intresse av att delta på hennes klasser!